Waarom flexibel werken nog niet zo vanzelfsprekend is

De manier waarop we werken heeft door COVID een reeds ingezette ontwikkeling in hoog tempo doorgeduwd. We zijn er met zijn allen in sneltreinvaart achter gekomen dat thuis werken eigenlijk best goed kan EN in veel gevallen soms ook de voorkeur heeft.

 

Tegelijkertijd zijn er toch weer veel mensen die, nu het weer kan, graag weer op een kantoor willen werken of juist door hun werkgever worden gevraagd op kantoor te komen. Nieuwe work-from-home / work-from-anywhere policies schieten als paddenstoelen uit de grond.

Maar ook ZZP’ers of bedrijven die met slechts 2 partners aan het roer staan, hebben zich noodgedwongen thuis zien werken tijdens COVID en ook dat heeft inzichten gegeven.

 

Wanneer is flexibel werken eigenlijk flexibel?

Lekkere vraag dit eigenlijk he? Want laten we eerlijk zijn; als we mensen nu vragen wat voor hen flexibel werken is, wordt het vooral uitgelegd als de mogelijkheid om thuis te werken. Maar flex is meer dan dat:

 

  • Zelf bepalen wanneer en hoe laat je werkt
  • Zelf bepalen hoe lang je werkt (neem je een langere onderbreking, gebruik je de vroege ochtenden of juist de avond, …)
  • Zelf bepalen waar je werkt

Dat hele ‘flexibel werken’ vraagt ook wel wat van ons. Als mens, maar ook van werkgevers, klanten of relaties. We zijn immers (logischerwijs!) vooral ingericht op kantoortijden en overdag werken, juist omdat we meer dan ooit zoeken naar de balans met thuis, tijd voor gezin of familie.

 

Flexibel werken – wat vraagt dat nou?

Om echt flexibel te kunnen werken, is er meer nodig dan een koffiezetapparaat thuis. We lichten 3 elementen uit:

 

  1. IT oplossingen

Natuurlijk heb je je laptop en mobiele telefoon die je overal in staat stelt te werken. Maar je wilt ook de zekerheid van een goede (en veilige!) internetverbinding, de optie hebben om tweede of derde beeldschermen te gebruiken, een goede vergadering te kunnen doen (online en offline). Die opties zijn vanuit huis nog steeds niet vanzelfsprekend en soms vraagt je werk om meer.

 

  1. Zelfsturing & controle

Niet iedereen vindt het zo eenvoudig om zichzelf te zetten aan het doen van werk als ze niet in de structuur van een kantoor of kantoorritme zitten. Er is baat bij routine, getuigen van het werk en/of sturing.

 

We zien dat de professionals die we binnen ZiPPERZ zien, zich als ondernemer vooral niet laten leiden door afleiding, maar voor werknemers kan dit een ander verhaal zijn.

 

  1. Contact

Alleen maar thuis zitten is voor veel mensen geen goede optie, niet als ZZP’er, niet als werknemer. Tegelijkertijd zijn opties van ‘contact hebben’ veelzijdig.

Collega’s onderling, klanten en relaties, maar ook gelijkgestemden, medeondernemers of netwerken. Juist dat laatste is wat ZiPPERZ voor onze ‘bewoners’ zo aantrekkelijk maakt.

 

Onderaan de streep is de groeiende mate van flexibiliteit in werken voor veel mensen een goede stap en zijn er veel voordelen uit te lichten. Misschien dat we daar in een volgend blog een lichtje op laten schijnen.

 

Voor nu nodigen we je opnieuw graag uit om eens kennis te komen maken met ZiPPERZ en wat we kunnen bieden aan ruimten, faciliteiten, sfeer en opties. Onze koffie is heerlijk, onze mensen en de drive die ze elke dag meenemen, ook!

 

Share:

Mogen wij u terugbellen?