De nieuwe pensioenwet & De ZZP’er – wat wil je weten?

Dit keer een blog dat behoorlijk weinig direct aansluit met een fijne plek om te werken, maar WEL helemaal relevant aansluit bij het type ondernemer waar we veel mee werken; De ZZP’er (zelfstandige).

Over pensioenen, vrijwel niemands favoriete praat- of nadenktopic, is de afgelopen jaren veel gesproken. En nagedacht met als uitgangspunt dat de manier waarop we pensioenen regelen en opbouwen transparanter en passender zou worden. En nu zijn we bijna daar; op 1 juli 2023 gaat (waarschijnlijk) de nieuwe pensioenwet in.

Maar wat betekent dat voor ZZP’ers specifiek? Een aantal highlights rondom de verwachtingen verzamelen we in dit blog.


Pensioenfondsen voor ZZP’ers

Een pensioenregeling voor ZZP’ers en de mogelijkheid om aan te sluiten bij een fonds, is er op dit moment eigenlijk vrijwel niet; fondsen zijn er voor mensen die in loondienst werken. Dat verandert met de nieuwe pensioen wet (“Wet Toekomst Pensioenen”). Pensioenfondsen mogen experimenteren met een regeling voor ZZP’ers.


Het interessante en positieve daarvan is dat zo’n pensioenregeling bijvoorbeeld vrijwel altijd een nabestaandenpensioen bevat; wel zo fijn voor je partner of kinderen.

De FOR komt te vervallen

De oudedagsreserve (FOR) wordt afgeschaft, als tegenbeweging van de meer uitgebreide mogelijkheden van pensioenopbouw. De FOR is een aftrekpost voor pensioen die elke ZZP’er kan gebruiken. Een belangrijk element hierin is, dat je het voordeel krijgt, maar het geld niet perse ‘opzij hoeft te zetten’. In de praktijk gebeurt dat dus ook vaak niet. Cijfers tonen aan dat slechts in de helft van de gevallen deze reserve ook daadwerkelijk tot een pensioen leidt, wat mede reden is tot afschaffing.

‘Ineens opnemen’

De zogenoemde ‘bedrag ineens’ invoering is ook een belangrijke nieuwe wijziging die komt met het nieuwe pensioenstelsel. Bij deze wijziging ben je in de gelegenheid om wanneer je met pensioen gaat 10% van het opgebouwde pensioen ineens op te nemen, ook als ZZP’er. Dit gaat om pensioen dat je zelf hebt opgebouwd, maar ook om pensioen dat je bijvoorbeeld via loondienst hebt verkregen. Dat stelt je bijvoorbeeld in staat om er leuke dingen mee te doen, zoals een reis maken, of praktischer je hypotheek af te lossen.

Het is overigens wel goed om te weten dat je inkomstenbelasting betaalt in het jaar dat je het bedrag krijgt uitbetaald. WANNEER je dat bedrag dus krijgt kan veel verschil maken, kijkend naar toeslagen of een veranderend belastingtarief. Je pensioenfonds zijn dan ook verplicht om je inzicht te geven in dit soort effecten als je hiertoe wilt besluiten.

Nu kijken naar later & nu kijken naar nu

Al is het niet je cup-of-tea, een pensioen goed regelen is belangrijk. Nu kijken naar later dus. Maar binnen je NU spelen zich waarschijnlijk veel meer dingen af (die stiekem interessanter zijn) die ook de moeite waard zijn. Zoals succes in je bedrijf, plezier in je werk en… daar zijn we dan… een fijne plek om te werken.

En met deze afsluiter nodigen we je graag uit voor een kop koffie in ons mooie gebouw (zodat je weet wat je mist). Tot snel!

Share:

Mogen wij u terugbellen?