Starten als zelfstandig ondernemer.. dit zijn je valkuilen

De meeste mensen die serieus overwegen om zelf als ondernemer te starten, begrijpen best dat het meer is dan dagdromen over de naam van je bedrijf, je KvK inschrijving en wie er naast je ouders graag nog meer klant willen worden.

Een bedrijf starten is spannend en uitdagend en veel mensen die overwegen te gaan ondernemen starten met een massieve lading enthousiasme, zelfovertuiging en ideeën, maar vaak met weinig ervaring. Dat hoeft helemaal geen recept voor problemen te zijn, maar er liggen (voor elke nieuwe ondernemer) wel degelijk valkuilen op de loer. Daarom in ons blog van vandaag aandacht voor de meest gemaakte missers.

  1.  Je hebt geen plan

En nogmaals.. een globaal idee van je bedrijfsnaam en wat je wilt verkopen/bieden is geen plan. Een van de meest gemaakte en meest fundamentele fouten is proberen een bedrijf te starten zonder gedegen plan van aanpak. Er zijn maar weinig zaken een goed idee om zonder plan te doen, maar bij het opzetten van je bedrijf is het een gegarandeerd recept voor problemen.

Zonder plan vind je jezelf al snel struikelend en twijfelend over wat je volgende stap zou moeten zijn en welke elementen van de opstart je eigenlijk zou moeten doordenken.

Een plan helpt je de juiste dingen te doen, goed voorbereid te zijn op de volgende stap en verrassingen te voorkomen. En die focus helpt je succesvol te zijn.

  • Je verwacht snel succes

Een succesvol bedrijf opbouwen vraagt tijd, energie, doorzettingsvermogen. Zoals vaak wordt gezet; het is geen sprint, maar een marathon. Wanneer je denkt snel te scoren, loopt dat vaak uit op een teleurstelling en met hoge verwachtingen is de kans gedemotiveerd te raken groot.

  • Je verzuipt in de kosten

Hoewel je zonder geld zelden een bedrijf kunt opstarten, is veel geld uitgeven in de eerste fase zelden een goed idee. Denk goed na over welke uitgaven werkelijk nodig zijn en de moeite waard zijn en wees alert op onnodigheden.

Is zo’n fancy bedrijfspand nu al nodig? Heb je al die vierkante meters echt in gebruik? Of is het werken in een businesscenter eigenlijk precies wat je nodig hebt zonder die hoge investering (om maar iets niet-zo-randoms te noemen).

  • Je doet het allemaal alleen

Het opzetten van een bedrijf is hard, hard werken en dat kan op zijn tijd best eenzaam zijn. Hoewel het nu eenmaal jouw bedrijf is, wil het niet zeggen dat je het allemaal alleen moet doen. Er zijn zovelen je voor gegaan dat er, buiten je directe kring van vrienden en/of familie, genoeg mogelijkheden en aanknopingspunten zijn voor andere vormen van support. Zoek een mentor, verbind je aan een netwerk of maak gebruik van de gemotiveerde professionals die zich bijvoorbeeld in je business center bevinden (nogmaals.. we noemen zo maar iets…).

De waarde van een constructieve, professionele omgeving vol gelijkgestemden is moeilijk in cijfers uit te drukken, maar de meerwaarde is enorm!

  • Je mist de passie

We stelden het al 2x eerder – een nieuw bedrijf opstarten kost bergen energie en moeite en gaat zelden over een nacht ijs. Wanneer je de passie of het geloof in wat je wilt verkopen/bieden snel verliest of hij is er nooit geweest, is de kans op succes klein.

Passie, support, stimulerende omgeving met gelijkgestemden, praktische oplossingen voor een werkplek of kantoor, ….  

Het is vast geen verrassing dat wij hierboven heel veel aanknopingspunten zien met ons Business Center!

Dus of je nu al jarenlang onderneemt of net bent begonnen – neem eens een kijkje bij onze mogelijkheden en maak die verbinding.

Share:

Mogen wij u terugbellen?