Waarom een beetje stress eigenlijk best goed voor je kan zijn!

Nederlanders ervaren meer stress sinds de uitbraak van het coronavirus. Stress is een beetje een vies woord, want stress is slecht. Of eigenlijk, dat is de algemene opvatting. Nu is het ook daadwerkelijk zo dat veel mensen in Nederland, zelfs jong en oud, last hebben van te veel stress waardoor ze minder goed functioneren of zelfs fysiek ziek worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Maar hoewel we bij stress altijd denken aan iets negatiefs, is dat eigenlijk niet helemaal juist. “Stress”, in de zin die we vandaag uitleggen, hoort namelijk bij het leven en heeft veel voordelen. En dat komt hierdoor:

 

  1. Stress zorgt ervoor dat we in leven blijven

Zonder al te medisch te worden is het wel goed om te weten dat we stress eigenlijk altijd een beetje hebben. En hoewel we het altijd als iets negatiefs beoordelen, is stress iets wat er dus altijd is. Het stresshormoon in je lichaam is altijd aanwezig, ook als je niet in een gespannen situatie zit. Het zorgt ervoor dat alle processen in ons lichaam blijven doen wat ze moeten doen (ook als je slaapt).

In een wat serieuzere zin zorgt stress ervoor dat we kunnen ‘overleven’. Bij levensgevaar bijvoorbeeld zorgt stress voor een proces in je lichaam dat je een enorme boost geeft. Zelfs als je ontzettend moe bent, of al lange tijd fysieke inspanning hebt geleverd. Zelfs dan gaat je lichaam in de overlevingsstand zodat je de energie krijgt die je nodig hebt.

 

  1. Stress zorgt ervoor dat je kunt presteren en functioneren

Stress zorgt ervoor dat we dingen gedaan krijgen in ons leven. Leuke dingen, zoals sporten, spelletjes, muziek maken, maar ook serieuzere dingen zoals het rustig afwerken van je TO DO-list of bijvoorbeeld even een andere werkomgeving. Bij ZiPPERZ hebben we zelfs stilteruimtes waar je jezelf kunt terugtrekken en in alle rust kunt werken. Dankzij die ‘stress’ kunnen we ons concentreren op de handelingen die we moeten verrichten en die aandacht hebben we nodig om de opdracht tot een goed einde te brengen.

Dus bij die complexe som, of het moeilijke stuk werk dat je voor je hebt, neemt de stress in je hersenen toe waardoor we beter in staat zijn tot een oplossing te komen.

 

  1. Stress geeft een goed gevoel

Het idee van negatieve stress, waarbij je steeds het gevoel hebt dat je moet-moet-moet en dat die stress vooral ook lang aanhoudt, is niet de bedoeling (daarover zo meer).

Maar dat gevoel van inspanning en concentratie als je aan een opdracht werkt of zelfs in de achtbaan een rondje maakt, komt van de adrenaline. Daar word je alert en actief van en die prikkel is heel goed en gezond voor je lichaam op zijn tijd!

 

Maar; stress is toch slecht voor je? Heeft iedereen het dan mis?

Stress is anno 2021 een serieus probleem voor met name veel werkende volwassenen, maar ook toenemend voor jongeren. Hard werken en de stress die daarbij hoort, is niet per se erg, als je maar genoeg de kans hebt en neemt om ook minstens net zo hard te ontspannen.

Dat je stress ervaart of hard werkt is dus helemaal niet slecht voor je. Het probleem zit er vaak in dat je te lang doorgaat en vooral onvoldoende herstelt en rust neemt.

Dat is ook een beetje de valkuil van stress en adrenaline; het geeft je de kans om langer door te gaan en houdt je langer alert. Maar zo kun je ook TE lang doorgaan, als je niet genoeg de tijd neemt om te rusten, ontspannen en herstellen.


Herstellen.. hoe doe je dat?

Heel simpel; doe iets waar je energie van krijgt, wat je leuk vindt en wat je rust (in je hoofd) geeft. Bij ZiPPERZ hebben we daar wel zo wat ideeën voor.

Op afspraak een lunch bestellen of je eigen lunch met andere ondernemers nuttigen in onze lunchroom. Maar ook samen met andere ondernemers wandelen op ons dakterras met een prachtig uitzicht op Rotterdam, of even jouw favoriete muziek luisteren in de tuin. ZiPPERZ is een plek om geïnspireerd aan de slag te gaan en te blijven, dag in, dag uit.

Meer weten over ZiPPERZ?

Share:

Mogen wij u terugbellen?