Waarom je koffiezetapparaat thuis NOOIT die van je werkplek kan vervangen

 

Zelfs als je helemaal geen koffiedrinker bent, gaan we met dit blog voorbeelden aanhalen waarvan je denkt… goed punt. Dat het dus niet alleen maar om de koffie (en de kwaliteit ervan) gaat, is je vast al duidelijk.

Het gaat vooral om de functie NAAST het koffie zetten dat zo’n apparaat voor je werk en je contacten heeft. En ook al brengen we het luchtig, er zijn belangrijke voordelen. Enkele situaties:

 

  1. De ongeplande ontmoeting

Als er iets ruimte biedt voor even een ongepland, ontspannen moment met een collega of zelfs klant, is het de ontmoeting bij het koffiezetapparaat (of de waterkoker).

Dit soort ontmoetingen stimuleren communicatie op een andere manier dan georganiseerd; natuurlijk, ongedwongen, open en met ruimte voor (ook) andere gesprekken dan puur werkgerelateerd en probleemoplossend. Hoewel dit soort gesprekken wel vaak ruimte bieden voor “even een vraag tussendoor”.

 

  1. Koffiepraatjes prikkelen creativiteit en openheid

Het idee dat de “nutteloze” (en die haakjes staan daar niet voor niets!) praatjes bij de koffiemachine over koetjes en kalfjes gaan en vooral productiviteit kosten, is onzin.

Juist omdat de in beginsel ontspannen gesprekken niet doelgericht worden ingestoken, prikkelen ze creativiteit en bieden ruimte voor andere invalshoeken, JUIST omdat je niet in gesprek ging met als doel een antwoord of oplossing te krijgen.

 

  1. Ruimte voor spontaniteit

Zelfs als jij niet-zo-toevallig-gelijktijdig koffie gaat halen als andere collega’s bij het apparaat staan, is daar ruimte voor spontaniteit.

De geweldige en heel goed bedoelde ‘coffee calls’ tijdens het thuis werken om in contact met collega’s te blijven, zijn nog altijd georganiseerde calls.

En hoewel het uitgangspunt heel goed is (in contact blijven), schieten dit soort georganiseerde, op uur en tijd, ingeplande ‘samen koffie drinken’ bij de laptop calls tekort, in vergelijking met werkelijke interactie. Je koffiecall via Teams schiet inhoudelijk en social vaak net zijn doel voorbij, juist omdat het spontaniteit en natuurlijkheid mist.

 

  1. Het koffiezetapparaat is de buffer/starter

Als je het gevoel hebt dat je niet helemaal op 1 lijn ligt met iemand, of een beetje een gemengd gevoel hebt overgehouden aan eerdere gesprekken, moet je dat addresseren.

Het gevaar (als de situatie niet om een zeer gedegen gepland gesprek vraagt) met het inplannen van een call speciaal voor dat onderwerp, is dat het snel te zwaar wordt. Je wilt misschien even wat recht zetten, wat opheldering of even een gevoel delen.

Een bak koffie samen of even een loopje vanaf het koffieapparaat is dan voor beiden prettiger en een stuk eenvoudiger om dergelijke onderwerpen aan te snijden dan in een per definitie beladen, voorgeplande call.

 

  1. Fysieke ontmoetingen

De belangrijkste redenen om weer naar kantoor of werkplek terug te keren, ongeacht het koffiezetapparaat, is natuurlijk de menselijke interactie.

Het is keer op keer bewezen dat relaties, samen werken en gezamenlijk tot een doel komen veel baat heeft bij met regelmaat elkaar kunnen zien, een ruimte kunnen delen en gesprekken van mens tot mens in fysiek contact kunnen voeren.

Dus hoe behendig we ook zijn geworden in Zoomen of Teamsen… het is nooit zo goed als the real deal.

 

Klaar om je thuisapparaat iets vaker gedag te zeggen? Of behoefte aan incidentele ruimtes om mensen bij elkaar te kunnen brengen? Bij ZiPPERZ hebben we niet alleen de geschikte ruimte, maar ook de geschikte omgeving, bereikbaarheid en mindset voor en door professionals.

Bekijk je opties op www.zipperz.nl

 

 

 

Share:

Mogen wij u terugbellen?