Waarom iedereen weer (deels) terug naar kantoor moet

 

Best een statement he? En je snapt vast dat we hieronder natuurlijk iets genuanceerder gaan uitleggen wat we hiermee bedoelen. Maar we bedoelen het wel degelijk; ondanks dat er ook mensen zijn die de mening hebben dat thuiswerken voor eeuwig verankerd zit in ons zakelijk leven. Wat waarschijnlijk ook waar is. Maar tegen al die odes aan thuiswerken, delen wij vandaag ook de andere kant.

 

Thuis werken.. de eerste periode
Die eerste periode van gedwongen thuis werken leken we allemaal wel prima te vinden. Vooral het gebrek aan reistijd en files merkten we als eerste op – wat een tijd en rust!

Niet in een volgepakte trein net te dicht bij een minder fris ruikende medereiziger, je eigen overheerlijke koffie en geen heftig wit TL-licht. Wat een openbaring, dat thuiswerken.

En eerlijk is eerlijk, minder reistijd of reisproblemen en de voordelen van alles in je huis naar jouw smaak is natuurlijk ook een fijn gegeven! Maar toch blijken we nu het voortduurt, dat er toch ook veel haken en ogen zitten aan al dat thuiswerken. Het kantoor lonkt.

 

  1. Zaken zijn onmogelijk te scheiden

En met zaken bedoelen we hier prive en werk. Of beter gezegd, ouderschap, partnerschap, professional, goede buur. Waar je normaal je rollen in een volgorde afspeelde en op elke locatie een rol had (thuis ben je ouder, op je werk professional en ‘s avonds op de bank partner), is dat nu anders.

Al heb je een eigen werkruimte, je levensdelen ‘mengen zich’. Niet alleen omdat je op 1 locatie alles doet, maar ook omdat de mensen thuis je ineens in een ander daglicht zien.

Partners zien de harde kant van elkaar als je lieve partner ineens een hufter lijkt te zijn in zijn werk. En kinderen horen ouders aaneengesloten praten en vragen zich af hoe dit in godsnaam werk kan zijn.

 

  1. Verre van efficient en effectief

Hoewel we in eerste instantie denken dat thuis werken veel tijd scheelt, lijken onderzoeken dat steeds weer tegen te spreken.

Door het thuis werken ben je op een andere manier bezig met je werk en vragen ‘nieuwe’ dingen aandacht. En dan bedoelen we niet alleen je kinderen of de pakketbezorger, maar ook de techniek rondom dingen.

Je video werkt net niet of met deze belichting kom je net even niet zo lekker uit de verf, kan dat niet anders? Of je collega ziet maar de helft van de deelnemers dus kost het net weer even een minuut om iedereen erbij te hebben.

 

  1. Samenwerken gaat beter als je samen bent

Vergaderen, al is dat al een interessant topic op zich, is makkelijker als je samen bent. Hoewel de tools online super zijn, mis je de echte interactie. Je hebt geen lichaamstaal om op te sturen, onderbrekingen zijn lastiger omdat je geen gebaren gebruikt en elkaar niet ziet.

En zelfs een lastige kwestie bespreken is zoveel beter voor de band als dat 1-op-1 van mens tot mens gebeurt in plaats van via een beeldscherm.

Om niet te vergeten wat persoonlijk, menselijk contact doet met de relatie met je (potentiele) klanten. Echt.. een praatje tijdens de koffie of lunch maakt een enorm verschil.

 

Veilig naar kantoor

Natuurlijk geloven wij als kantoorjunkies heilig in de enorme meerwaarde voor jou, je bedrijf en je mentale gezondheid (knipoog). Maar eerlijk is eerlijk, er moeten afgelopen periode genoeg momenten zijn geweest waarop je hebt bedacht dat een kantoor toch echt wel fijn is.

Met andere mensen om je heen, met goede koffie, met alle technische voorzieningen die je nodig hebt en simpelweg de rust en focus om je werk te doen. En niet meer dan dat.

 

Je weet ons te vinden, we horen je graag!

Share:

Mogen wij u terugbellen?