Wat energie en productiviteit samen voor je (bedrijf) doen

Als je mensen laat opsommen wat ze ervoor zorgt dat je gelukkig bent, dan is het vaak een mix die in meerdere of mindere mate raakvlakken heeft met gezondheid, je fit voelen, fijn geld verdienen, een leuke baan hebben en leuke relaties hebben.

Gelukkigere mensen presteren beter in alle aspecten van hun leven, zoals werk. Gezonde mensen zijn vaak productiever omdat productiviteit en energiek voelen al meermaals in onderzoeken een onweerlegbare connectie hebben.

Best belangrijk dus.. je energiek voelen om zo je werk en taken (ook buiten werk!) goed te kunnen doen. Maar hoe zorg je daar nou voor als ondernemer, als werkgever en/of als werknemer?

Energie, productiviteit.. en corona

De periode die (grotendeels) achter ons ligt qua COVID, heeft op dit onderwerp alleen maar meer bewijzen geleverd voor de significante impact die het een op het andere heeft. Medewerkers van bedrijven liepen er massaal tegenaan dat ze de grenzen tussen werk en privé kwijtraakten en volledig in disbalans dreigden te raken.

De zichtbaarheid van het belang van goed omgaan met je energie en de impact die dat heeft op jezelf, maar ook de productiviteit die jij je eigen bedrijf of je werkgever te bieden hebt, heeft een enorme boost gekregen tijdens Coronatijd.

Burn-outs

Ook voordat corona ons verraste, was het aantal gevallen van vastgestelde burn-out significant aan het groeien. Met name de druk die mensen ervaren om niet alleen de perfecte ondernemer of werknemer te zijn, maar daarnaast ook een goede partner, vriend, kind, sporter en sociaal dier te zijn, lijkt terugkerend de hoofdzaak van de problemen. Te veel.

OK – maar wat moet er dan anders?

Het zal je vast niet verbazen dat hier natuurlijk geen eenduidig antwoord op te geven is. We zijn allemaal mensen dus er is geen one-size-fits-all. Onze voorkeuren, onze levens en onze uitdagingen zijn divers en dat vraagt dus ook om andere oplossingen.

Toch zijn er in grote lijnen wel degelijk handvatten die kunnen werken om je te helpen grenzen te stellen (aan jezelf en aan je collega’s, klanten of werkgever/werknemer) en een betere balans te vinden in alles wat jouw leven jouw leven maakt.

  • Voorkom dagen waarbij je alleen maar aan het vergaderen bent
  • Las regelmatig een (vaste!) pauze in, zoals je lunch, en houd je daaraan. Blijf niet bij je computer of op je werkplek maar doe iets anders. Ga even naar buiten, verplaats je naar een andere ruimte. De break dient een doel als je daadwerkelijk niet aan het werk bent.
  • Bedenk welke zaken je echt energie kosten. Soms horen die dingen bij je werk, maar kun je ze anders aanpakken of anders organiseren. En kom je erachter dat je meer energieslurpers dan energiegevers hebt, dan heb je misschien een ander probleem en is je job misschien niet de juiste baan.
  • Bied jezelf, je medewerkers of collega’s ruimte voor flexibiliteit. Dat kan zijn in werkplek keuze, in werktijdkeuze (bijvoorbeeld wel lekker je kinderen op bed kunnen leggen om vervolgens nog even met collega’s uit de USA te bellen) of wat later beginnen zodat je tijd hebt om ‘s morgens even te sporten.

Uiteindelijk zijn er tal van experts die jou of je bedrijf kunnen helpen bij dit soort vraagstukken, maar het begint al met een stukje bewustzijn, ruimte voor flexibiliteit, bezinning. En dan komt de actie tot verbetering vanzelf.

Op zoek naar een werkplek met flexibiliteit?

Zeg ‘werkplek’ en ‘flexibiliteit’ en we voelen ons aangesproken! Bij ZiPPERZ heb je tal van opties en mogelijkheden en maak je daar extreem flexibel gebruik van. Slechts incidenteel behoefte aan een ruimte om te werken of een vergadering? Dat kan.

Structureel de mogelijkheden van een eigen kantoor gebruiken, maar wel op de momenten dat het jou uitkomt? Dat kan.

Benieuwd naar alle opties en ruimtes? We laten je met liefde de opties zien wanneer je eens langs komt voor een praatje. Tot die tijd, vind je online veel informatie. 

Share:

Mogen wij u terugbellen?