Een gezonde werkomgeving – nog niet zo vanzelfsprekend

Bij een ongezonde werkomgeving denken we in eerste instantie vaak aan een industriële omgeving waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, de lucht niet vanzelfsprekend schoon is, etc.ect.

Binnen de wetgeving van Nederland is dat gelukkig in de meeste gevallen niet zomaar een mogelijkheid. Maar ‘gezond’ heeft in Nederlandse sferen vaak andere aspecten waar je naar kunt kijken. Soms doodeenvoudig, soms minder logisch. Maar allemaal hebben ze effect op de omgeving waarin je werkt.

Gezonde omgeving heeft veel voordelen

Natuurlijk is ‘gezond’ altijd beter dan ‘ongezond’, maar hoe concreet merk je dat als werkgever of voor jezelf als ondernemer? Best behoorlijk, blijkt uit onderzoek!

  • Mensen blijken een werkomgeving die ze als gezond zien mee te nemen in de waardering van hun werkgever.
  • Creativiteit EN productiviteit blijken hoger/meer te zijn in een omgeving die we gezond vinden
  • Gezond werkomgevingen bieden rust en zorgen voor een beter gevoel van balans, volgens mensen die er werken
  • Het heeft een positief effect op je mentale gezondheid.

Laten we eerlijk zijn… dit zijn niet bepaald kleine voordelen! Want hoe fijn is het als jij als ondernemer op een plek kunt werken waar je creativiteit wordt gestimuleerd en je het maximale uit je dag kunt halen?

 

OK; maar wat is dan een gezonde werkomgeving?

Een ‘gezonde’ werkomgeving heeft elementen die zorgen voor fysieke ondersteuning, ruimte voor beweging, een goede luchtkwaliteit en bijvoorbeeld stimulans (door kleurgebruik, aankleding, etc.). We gooien een paar factoren voor je op:

 

  1. Groen in je werkplek

En met groen bedoelen we planten. Naast dat super praktisch planten zorgen voor een nog betere luchtkwaliteit (wat bijdraagt aan je gezondheid en productiviteit), blijken ze onbewust creativiteit te stimuleren.

Daarnaast worden in een omgeving met planten lagere stressniveaus gemeten; ze dragen dus bij aan een gevoel van rust.

Overigens is daadwerkelijk frisse lucht, ventilatie, een open raam, een absolute tip. Zuurstof is belangrijk.

 

  1. Beweging

Die had je vast en zeker al verwacht. Hoewel een omgeving hierbij niet echt per se van grote invloed is, is het een belangrijke. “Zitten is het nieuwe roken” is gevaarlijk accuraat. Dus kom in beweging. Handel een telefoontje lopend af, plan een rondje tijdens de lunch. Verruil de lift voor de trap of overweeg een deskbike/bikedesk.

Niet alleen zorgt die beweging voor extra energie en doorbloeding, daarmee prikkel je ook je concentratie en productiviteit.

 

  1. Licht

Kijk een film waarin een deprimerend kantoorgebouw nodig is en wat zie je; donkere, zompige ruimtes of doodse plekken met keihard TL-licht. Donkere ruimtes maken je sneller je concentratie verliezen.

Hoewel natuurlicht niet altijd mogelijk is, probeer er zoveel mogelijk van te krijgen, zelfs als dat een rondje buiten of een lunch in de kantoortuin is. En ben je toch overgeleverd aan kunstlicht, zorg dan voor een fijne afstelling en ‘warmte’ en voldoende zichtbaarheid.

 

Je werkruimte bij ZiPPERZ

Planten? Check. Zuurstof? Check. Lichte, frisse ruimtes? Check. Binnentuin? Check. Dakterras? Check. Fijne mensen om je heen? Check.

Benieuwd wat wij kunnen bieden, voor jou als ondernemer, voor je mensen individueel of als groep?

Bekijk onze ruimtes en opties – mogelijkheden genoeg!

 

 

 

 

Share:

Mogen wij u terugbellen?