ZZP’ers: Een eigen werkplek of thuiswerken; wanneer kies je wat?

Veel ZZP’ers noemen een belangrijk voordeel van hun werksituatie de grote mate van flexibiliteit en ‘zelf de regels bepalen’. Voor sommigen toont zich dat in het vermogen om thuis en werk goed te combineren, voor anderen vooral om te werken waar en wanneer je maar wilt. En het voordeel van je “in je eentje” zijn, is natuurlijk ook kostentechnisch.
Het is dus ook niet zo vreemd dat ZZP’ers kiezen voor thuis werken of een kantoor aan huis hebben (of willen).
Maar is dat wel altijd de beste keuze voor jou en je bedrijf? We delen in dit blog graag een paar feiten en overwegingen…

1. Mindset
Hoewel het idee van thuis werken vooral om voordelen draait (dicht bij huis, tussentijds beschikbaar voor je gezin, geen ruimte huren…) blijkt dat in de praktijk vaak helemaal niet altijd zo goed te werken. Sterker nog; er zijn tal van psychologen die benadrukken dat het belangrijk is een (mentale) scheiding aan te brengen tussen je thuis- en werksituatie.
Veel ondernemers zien het nu eenmaal als part-of-the-job dat het werk altijd doorgaat, maar er zitten veel voordelen aan het aanbrengen van een scheiding door bijvoorbeeld werkplaats- en tijd te bepalen:
• Naar je werk(plek) gaan zorgt ervoor dat je hersenen gaan concentreren op de taken die daarbij horen; je werk. Zo is het eenvoudiger je te focussen.
• Het weer naar huis gaan, zorgt ervoor dat je prioriteiten op dat moment bewust verschuiven. Zo is het ook eenvoudiger om lastige zaken van je werk los te laten (ook al check je natuurlijk toch je mail nog even en is het niet eenvoudig dat moeilijke gesprek los te laten als je over de drempel stapt)
• Een splitsing tussen werk en thuis vermindert de ervaring van stress en druk, als het je inderdaad lukt om je thuis je thuis te laten zijn.
• Op je werk ga je communicatief in een andere modus. De manier waarop je spreekt, de omgang met mensen en de ‘taal’ en belevingswereld die jullie met elkaar delen versterkt het gevoel van ondernemerschap en professionaliteit. In je thuissituatie moet je als het ware twee rollen combineren.

2. Faciliteiten
Natuurlijk heeft jouw thuis-werkplek een prima koffiezetapparaat. En je broodje als lunch is zo gesmeerd. Toch is een (ruimte in je) huis nu eenmaal niet zo eenvoudig ingericht als werkplek. Hoewel je in theorie alle basics om te kunnen werken hebt, zodra je stroom, een bureau en een koffiezetapparaat bezit; het is daarmee niet direct een goede werkplek.
Kun je echt ongestoord werken op ieder moment dat jou dat goed uitkomt?
Weet je zeker dat je zonder onderbrekingen of afleidingen (je gezin, een passerende vrachtwagen, een klussende buurman, de schoonmaakster) kan werken op het moment dat jij dat zo gepland hebt?
Doet je printer precies wat je wilt (ook dubbelzijdig langs de rechte kant met een nietje erin?)

ZiPPERZ werkplekken voor de ZZP’er
We beseffen ons dat er in en rond Rotterdam genoeg ZZP’ers zijn die met veel succes hun thuiswerkplek tot werkplaats hebben gemaakt. We weten echter ook van de ondernemers die we dagelijks bij ons zien, dat er heel veel voordelen zitten aan een flexibele werkplek en professionele werkomgeving.
Daarom nodigen we je graag uit om eens een kijkje te nemen naar hoe zo’n eigen flexibele werkplek voor je werkt en wat daar allemaal aan (onverwachte) voordelen bij horen.
Dit zijn de mogelijkheden bij ZiPPERZ

Share:

Mogen wij u terugbellen?